Grillowany ser dojrzewający z orzeszkami ziemnymi
Serki ołomunieckie albo podobny dojrzewający ser przygotowany jako przekąska w folii aluminiowej na grillu. Podajemy ze słodkim żółtym melonem.
przepis,fotoprzepis,twarogowy ser (twarogi, sery),orzeszki ziemne prażone solone,Słone przekąski,Przepisy na letnie grillowanie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
chleb | 100 | gramów | |
oliwa | - | ||
orzeszki ziemne prażone solone | - | ||
przyprawa do grilla | - | ||
twarogowy ser (twarogi, sery) | 4 | sztuki |
Przepis
1.
twarogowy ser (twarogi, sery) 4 sztuki
Przygotowujemy i na stole rozkładamy 4 sztuki (około 25x25cm) folii aluminiowej. Na talerz przygotowujemy sery.
3.
Do środa folii nalewamy około łyżeczkę oleju i kładziemy kółeczka chleba. Na każdy chleb kładziemy kółeczko sera.
4.
przyprawa do grilla • orzeszki ziemne prażone solone
Ser delikatnie posypujemy przyprawą. Dodajemy solone orzeszki ziemne.
5.
Wytwarzamy koszyczki ...
6.
... i układamy je na rozgrzany grill. 10 minut grillujemy.
7.
Potem ściągamy z grilla, zostawiamy jeszcze zapakowane w folii 5 minut żeby ostygły (ser musi się ściągnąć). Potem koszyczki rozpakowujemy. Możemy podawać bezpośrednio na koszyczku z folii, albo porcje ostrożnie przekładamy na talerz.
Smacznego!