Grillowany hamburger w domowych bułeczkach
... na sobotnie grillowanie.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,łopatka wieprzowa,Wieprzowina,Przepisy na letnie grillowanie
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
cebula | - | ||
chleb | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
ketchup | - | ||
kminek | - | ||
kminek mielony | 1 | łyżeczka | |
masło | 30 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
musztarda stołowa | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
nać pietruszki | 2 | łyżki | |
ogórek konserwowy | - | ||
oliwa | 6 | łyżek | |
sól | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
łopatka wieprzowa | 700 | gramów | |
świeże drożdże | 30 | gramów |
Przepis
1. Domowe bułeczki
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • masło 30 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • sól ½ łyżeczki
Do mąki dolewamy letnie mleko, dodajemy rozdrobnione drożdże, roztopione masło, troszkę cukru i soli. Wyrabiamy ciasto które odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 10-12 bochenków i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bochenki odstawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
3.
jajka kurze 1 sztuka • kminek • sól
Potem je smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy według smaku kminkiem i solą.
4.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 - 30 minut. Upieczone układamy w koszyczku i zostawiamy do ostudzenia. Przykrywamy je czystą ściereczką, żeby nie wyschły.
7.
chleb 40 gramów • kminek mielony 1 łyżeczka • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • czosnek 4 ząbki • nać pietruszki 2 łyżki • oliwa 6 łyżek
Mięso, cebulę, kromkę chleba, kminek, sól, pieprz, zgnieciony czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i oliwę wymieszamy.
8.
Z mięsnej masy formujemy 10 - 12 sztuk hamburgerów które panierujemy w mące.
9.
Hamburgery grillujemy na gorącym grillu z jednej strony około 10 minut i 10 minut z drugiej strony.
11.
ogórek konserwowy • cebula • ketchup
Według smaku kładziemy na mięso ogórek konserwowy, świeże krążki cebuli i keczup.
Smacznego!