Gazpacho

Orzeźwiająca letnia zupa według przepisu z Hiszpanii. Proste i szybkie przygotowanie bez gotowania z doskonale smacznym rezultatem.
przepis,fotoprzepis,pomidory,Zupy jarzynowe,Bezlaktozowe,Kuchnia hiszpańska,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Kuchnia hiszpańska
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
256 g
Energia porcji
123 kcal
Czas przygotowania
12 min.
Trudność
niska
Kategorie
Zupy jarzynowe › Bezlaktozowe › Kuchnia hiszpańska › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Sezon - Pomidory ›Składniki
Składniki
cebula | 60 27 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
lód | 4 0 | gramy kcal | |
ocet winny | 1 3 | łyżka kcal | |
ogórek sałatkowy | 100 16 | gramów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
papryka czerwona | 100 29 | gramów kcal | |
pomidory | 450 113 | gramów kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 150 0 | mililitrów kcal | |
zielona papryka | 100 20 | gramów kcal |
Przepis
1.
pomidory 450 gramów • cebula 60 gramów • ogórek sałatkowy 100 gramów • zielona papryka 100 gramów • papryka czerwona 100 gramów • czosnek 1 ząbek
Przygotujemy 5 średnich pomidorów, pół ogórka, małą cebulę, mały ząbek czosnku, zieloną i czerwoną paprykę. Myjemy, oczyszczamy i kroimy warzywa na większe kawałki do blendera.

2.
woda 150 mililitrów • oliwa 2 łyżki • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • ocet winny 1 łyżka
Wrzucamy wszystkie warzywa do blendera, dodajemy szklankę zimnej wody, trochę oleju i octu. Doprawiamy solą i pieprzem.

3.
lód 4 gramy
Wszystko dokładnie miksujemy i podczas miksowania dodajemy dwie kostki lodu, aby mieszanka się nie nagrzała.

4. Serwowanie
Podajemy schłodzone. Możemy udekorować małymi kawałkami ogórka, pomidora, grzankami lub kilkoma kroplami wysokiej jakości oliwy z oliwek.
Smacznego!