Gazdowski kapuśniak z kaszą
Pełny garnek doskonałej zupy na świąteczny czy sylwestrowy stół. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, ugotować sobie ten rarytas kiedykolwiek podczas całego roku.
przepis,fotoprzepis,wędzone mięso,kiszona kapusta,kiełbasa,Zupy mięsne,Boże Narodzenie,Sylwester,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 5 | ząbków | |
kasza jęczmienna | 100 | gramów | |
kiełbasa | 200 | gramów | |
kiszona kapusta | 1.5 | kilograma | |
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
woda | - | ||
woda | 3 | litry | |
wędzone mięso | 1 | kilogram |
Przepis
1.
wędzone mięso 1 kilogram • woda • woda 2 litry • kasza jęczmienna 100 gramów • cebula 150 gramów
Wędzone mięso wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i 20 minut gotujemy. Potem wodę wylewamy i dolewamy świeżej i wymienionej ilości, dodajemy kaszę i cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa - około 40 minut.
2.
Mięso wyciągamy i kroimy na małe kawałki.
3.
kiszona kapusta 1.5 kilograma • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • woda 1 litr
Do kaszy dodajemy kapustę bez wody z niej. Wodę z kapusty nie wylewamy, odstawiamy ją na ewentualne końcowe doprawienie zupy. Dodajemy paprykę i dolewamy czystej wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
4.
Dodajemy pokrojone mięso ...
5.
kiełbasa 200 gramów • czosnek 5 ząbków
... i do kapuśniaka wkładamy kiełbasę w całości. Wszystko razem gotujemy 30 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i według smaku, jeśli jest kapuśniak mało kwaśny, dolewamy wodę z kapusty.
6.
Przed podawaniem kiełbasę kroimy i podajemy w pojedynczych porcjach zupy. Zupę nie solimy. Potrzebny słony smak zyska z kwaśnej kapusty i gotowanego wędzonego mięsa.
Smacznego!