Garściowa zupa z szynką
Gęsta strączkowa zupa z kaszą i wędzoną szynką.
przepis,fotoprzepis,garść - mieszanka strączkowa,wędzona szynka,Zupy z roślin strączkowych,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cebula suszona | 1 | łyżka | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
garść - mieszanka strączkowa | 250 | gramów | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
majeranek | 1 | łyżeczka | |
nać pietruszki | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 1.5 | litra | |
wędzona szynka | 250 | gramów |
Przepis
1.
garść - mieszanka strączkowa 250 gramów
Mieszankę strączkową (fasola biała, fasola kolorowa, groch, soczewica) i kaszę jęczmienną wysypujemy na stolnicę i pobieżnie je sprawdzamy.
2.
woda 1.5 litra • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek ½ łyżeczki
Strączki przemywamy i zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, kminek i gotujemy 30 minut.
3.
wędzona szynka 250 gramów
Surową wędzoną szynkę kroimy na drobne kawałki i dodajemy ją do zupy. Wszystko razem gotujemy kolejnych 30 minut.
4.
majeranek 1 łyżeczka • cebula suszona 1 łyżka • nać pietruszki
Na koniec do zupy dodajemy majeranek, suszoną cebulę i przy podawaniu ozdabiamy ją nasiekaną natką pietruszki.
Smacznego!