Garnuszkowe muffiny
Prosty przepis na łagodne muffiny. Wielkość garnuszka może być byle jaka, proporcje składników przy każdej wielkości będą takie same, zmieni się tylko ilość ciasta.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,proszek do pieczenia,rodzynki,wiórki kokosowe,Muffiny
Muffiny
Kategorie
Muffiny ›
Składniki
Składniki
biały jogurt | 1 | garnuszek | |
cukier kryształ | ½ | garnuszka | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | garnuszki | |
olej słonecznikowy | ½ | garnuszka | |
proszek do pieczenia | 1 | opakowanie | |
rodzynki | ½ | garnuszka | |
wiórki kokosowe | 2 | łyżki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 1 sztuka • olej słonecznikowy ½ garnuszka • biały jogurt 1 garnuszek • cukier waniliowy 1 opakowanie • cukier kryształ ½ garnuszka
Do miski dajemy jajko, olej, jogurt, cukier waniliowy oraz cukier kryształ. Wymienione składniki dobrze mieszamy.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 2 garnuszki • proszek do pieczenia 1 opakowanie
Do garnuszka z mąką dodajemy proszek do pieczenia, następie określoną ilość mąki dodajemy do ciasta.
3.
rodzynki ½ garnuszka • wiórki kokosowe 2 łyżki
Na koniec dodajemy umyte rodzynki, które przez chwilę były namaczane w wodzie i dosypujemy kokos. Mieszamy.
4. Pieczenie
Ciastem napełniamy formy do muffinek wyłożone papierowymi koszyczkami i pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku na wyższym stopniu przez 20 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone wbijamy w środek muffinki wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu nie przykleja się do niej ciasto, można uznać, że jest ono upieczone.
5.
Muffinki wyciągamy z foremek i po ostygnięciu podajemy.
Smacznego!