Garnuszkowe ciasto z domowej piekarni
Proste do przyrządzenia ciasto odmierzane za pomocą garnuszka, z możliwością różnych odmian smakowych, odpowiedni na pieczenie w domowej piekarni do wypieku chleba.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,banan,Ciasta,Przepisy do automatu do pieczenia
Ciasta
Składniki
Składniki
banan | - | ||
bita śmietana | - | ||
budyń waniliowy w proszku | - | ||
cukier kryształ | ¾ | garnuszka | |
cukier kryształ | - | ||
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
dżem owocowy | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | garnuszek | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 | garnuszki | |
olej słonecznikowy | ¼ | garnuszka | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania |
Przepis
1.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ ¾ garnuszka • olej słonecznikowy ¼ garnuszka • mleko półtłuste 1,5% 1 garnuszek • cukier waniliowy 1 opakowanie • mąka luksusowa pszenna T550 2 garnuszki • proszek do pieczenia ½ opakowania
Jajka mieszamy z cukrem. Dolewamy olej, mleko oraz cukier waniliowy. Następnie mieszając wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
2.
Z naczynia do pieczenia chleba w domowej piekarni wyciągamy łopatkę do mieszania. Do naczynia wlewamy ciasto.
3.
Ciasto może przybierać różne odmiany, które tworzymy poprzez dodawanie kawałków połamanej czekolady, kokosu, rodzynek, lub innych wcześniej namoczonych suszonych owoców, maku, mielonych orzechów, kakaa...
4.
Nastawiamy program: Pieczenie włączamy piekarnię. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na chwilę w naczyniu do ostygnięcia, potem je wyciągamy przewracając do góry dnem, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
5. Przykładowy sposób przyrządzenia
Dzięki temu sposobowi co prawda będzie o jedną brudną miskę i łychę mniej, ale jest bardziej czasochłonny i zużyje więcej energii elektrycznej.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia do pieczenia, zostawiamy włożoną łopatkę do mieszania, ustawiamy: Szybki program lub inny podobny który podaje producent. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ostrożnie wyciągamy łopatkę do mieszania.
6. Szybka przekąska - propozycja na serwowanie.
Plastry ciasta smarujemy dżemem układamy na nie banany pokrojone na kółeczka.
7.
mleko półtłuste 1,5% • budyń waniliowy w proszku • cukier kryształ
Z mleka, budyniu w proszku oraz cukru gotujemy gęsty budyń. Budyń ostrożnie łychą nakładamy na banany. Zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!