Francuskie ziemniaki
Przepis na przygotowanie francuskich ziemniaków. Syty i smaczny obiad na powszedni dzień dla każdego.
przepis,fotoprzepis,kiełbasa,ziemniaki,jajka kurze,jajka kurze,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
jajka kurze | 8 | sztuk | |
kiełbasa | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
papryka czerwona | 2 | sztuki | |
sól | - | ||
ziemniaki | 1000 | gramów |
Przepis
1.
kiełbasa 2 sztuki
Kiełbasę kroimy na kółeczka i gotujemy 10 minut, dopóki nie wytopi się tłuszcz, który wylejemy.
2.
ziemniaki 1000 gramów • jajka kurze 4 sztuki • papryka czerwona 2 sztuki
Do wysokiej blachy na grubo trzemy ugotowane ziemniaki. Dodajemy pokrojone ugotowane jajka, kiełbasę i czerwoną paprykę.
3.
Wszystko lekko mieszamy.
4.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • olej słonecznikowy 2 łyżki • sól • czarny pieprz mielony
Do miski dajemy śmietanę, surowe jajka, olej, sól i pieprz. Ubijamy i zalewamy ziemniaki.
5.
Mieszankę równomiernie rozkładamy na wysokiej blasze.
6.
Przykrywamy folią aluminiową, w której robimy nożykiem kilka dziurek celem uniku pary i pieczemy przez około godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
7.
Przed dopieczeniem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.
8.
Wartość energetyczna jednej 250 g porcji wynosi 2100 kJ (502 kcal).
Smacznego!