PRZEPISY

Francuskie ciasto Mille-feuille

Francuskie ciasto Mille-feuille

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Przepis na jeden z najbardziej kremowych deserów, które się składa z warstw ciasta francuskiego i łagodnego waniliowego kremu. Nazwa to tłumaczenie z francuskiego Mille-feuille (czytaj milefej), co oznacza tysiąc płatków.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,laska wanilii,Ciasta kremowe,Kuchnia francuska

Ciasta kremowe

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
ciasto francuskie250gramów
cukier kryształ250gramów
cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder100gramów
czekolada do gotowania20gramów
laska wanilii1sztuka
mleko tłuste 3,5%750mililitrów
mleko tłuste 3,5%½decylitra
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
skórka z cytryny1łyżeczka
sok z cytryny1łyżka
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

ciasto francuskie 250 gramów

Ciasto francuskie wałkujemy na cienko, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze przekłuwamy widelcem, żeby zbyt nie nabrzmiało podczas pieczenia.

Ciasto francuskie wałkujemy na cienko, wykładamy...

2. 

W rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 170°C.

W rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 - 15 minut w...

3. 

Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przekrawamy na trzy równe części. Tradycyjnie robi się trój warstwowe ciasto i dwie warstwy kremu. Czasami ciasto tak napęcznieje, że daje nam to możliwość rozdzielić je na 6 warstw, zamiast trzech.

Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przekrawamy na...

4. Przygotowanie kremu

żółtko jajka 4 sztuki  białko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 250 gramów

W misce mieszamy jajka z cukrem. Jedno białko odkładamy na bok na polewę.

W misce mieszamy jajka z cukrem. Jedno białko...

5. 

mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów  laska wanilii 1 sztuka  skórka z cytryny 1 łyżeczka

W garnku podgrzewamy mleko z ziarenkami z wanilii i skórką z cytryny.

W garnku podgrzewamy mleko z ziarenkami z wanilii...

6. 

Jak mleko będzie ciepłe a na wierzchu zacznie się tworzyć para, stopniowo wmieszamy trzepaczką przygotowane jajka z cukrem.

Jak mleko będzie ciepłe a na wierzchu zacznie...

7. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

Powoli wmieszamy mąkę dawkowaną sitkiem. Kontynuujemy mieszanie aż do uzyskania gęstego kremu.

Powoli wmieszamy mąkę dawkowaną sitkiem....

8. Przygotowanie polewy

białko jajka 1 sztuka  cukier puder 100 gramów  sok z cytryny 1 łyżka

Polewę przygotowujemy ubijając cukier z białkiem z jajka i sokiem z cytryny.

9. Formowanie

Na spód dajemy warstwę ciasta a na nie nacieramy schłodzony krem. Kontynuujemy kładąc na przemian warstwę ciasta i kremu.

Na spód dajemy warstwę ciasta a na nie nacieramy...

10. 

Wierzch wykańczamy warstwą ciasta, które starannie wyrównujemy, tak aby polewa nie wyciekała. Polewamy cytrynową polewą po całej powierzchni.

Wierzch wykańczamy warstwą ciasta, które...

11. Czekoladowy wzór

czekolada do gotowania 20 gramów  mleko tłuste 3,5% ½ decylitra  cukier kryształ 1 łyżeczka

Z niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, mleka i cukru przygotujemy gęstą, ale po schłodzeniu wciąż płynną polewę.

Z niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, mleka i...

12. 

Z czekolady po ostygnięciu " rysujemy" strzykawką do polewy linie.

Z czekolady po ostygnięciu rysujemy strzykawką...

13. 

Poprzecznym ruchem szpikulca wytwarzamy " ząbkowany" wzór.

Poprzecznym ruchem szpikulca wytwarzamy ...

14. Serwowanie

Po odleżeniu co najmniej 12 godzin w lodówce ciasto się łatwiej kroi .. ale kto by tak długo czekał ;)

Po odleżeniu co najmniej 12 godzin w lodówce...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się