PRZEPISY

Francuskie ciasto Mille-feuille

Francuskie ciasto Mille-feuille

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Przepis na jeden z najbardziej kremowych deserów, które się składa z warstw ciasta francuskiego i łagodnego waniliowego kremu. Nazwa to tłumaczenie z francuskiego Mille-feuille (czytaj milefej), co oznacza tysiąc płatków.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,laska wanilii,Ciasta kremowe,Kuchnia francuska

Ciasta kremowe

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

ciasto francuskie

250

1000

gramów

kcal

cukier kryształ

250

1005

gramów

kcal

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

cukier puder

100

388

gramów

kcal

czekolada do gotowania

20

101

gramów

kcal

laska wanilii

1

??

sztuka

kcal

mleko tłuste 3,5%

750

480

mililitrów

kcal

mleko tłuste 3,5%

½

32

decylitra

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

100

347

gramów

kcal

skórka z cytryny

1

4

łyżeczka

kcal

sok z cytryny

1

4

łyżka

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

ciasto francuskie 250 gramów

Ciasto francuskie wałkujemy na cienko, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze przekłuwamy widelcem, żeby zbyt nie nabrzmiało podczas pieczenia.

Ciasto francuskie wałkujemy na cienko, wykładamy...

2. 

W rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 170°C.

W rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 - 15 minut w...

3. 

Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przekrawamy na trzy równe części. Tradycyjnie robi się trój warstwowe ciasto i dwie warstwy kremu. Czasami ciasto tak napęcznieje, że daje nam to możliwość rozdzielić je na 6 warstw, zamiast trzech.

Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przekrawamy na...

4. Przygotowanie kremu

żółtko jajka 4 sztuki  białko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 250 gramów

W misce mieszamy jajka z cukrem. Jedno białko odkładamy na bok na polewę.

W misce mieszamy jajka z cukrem. Jedno białko...

5. 

mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów  laska wanilii 1 sztuka  skórka z cytryny 1 łyżeczka

W garnku podgrzewamy mleko z ziarenkami z wanilii i skórką z cytryny.

W garnku podgrzewamy mleko z ziarenkami z wanilii...

6. 

Jak mleko będzie ciepłe a na wierzchu zacznie się tworzyć para, stopniowo wmieszamy trzepaczką przygotowane jajka z cukrem.

Jak mleko będzie ciepłe a na wierzchu zacznie...

7. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

Powoli wmieszamy mąkę dawkowaną sitkiem. Kontynuujemy mieszanie aż do uzyskania gęstego kremu.

Powoli wmieszamy mąkę dawkowaną sitkiem....

8. Przygotowanie polewy

białko jajka 1 sztuka  cukier puder 100 gramów  sok z cytryny 1 łyżka

Polewę przygotowujemy ubijając cukier z białkiem z jajka i sokiem z cytryny.

9. Formowanie

Na spód dajemy warstwę ciasta a na nie nacieramy schłodzony krem. Kontynuujemy kładąc na przemian warstwę ciasta i kremu.

Na spód dajemy warstwę ciasta a na nie nacieramy...

10. 

Wierzch wykańczamy warstwą ciasta, które starannie wyrównujemy, tak aby polewa nie wyciekała. Polewamy cytrynową polewą po całej powierzchni.

Wierzch wykańczamy warstwą ciasta, które...

11. Czekoladowy wzór

czekolada do gotowania 20 gramów  mleko tłuste 3,5% ½ decylitra  cukier kryształ 1 łyżeczka

Z niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, mleka i cukru przygotujemy gęstą, ale po schłodzeniu wciąż płynną polewę.

Z niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, mleka i...

12. 

Z czekolady po ostygnięciu " rysujemy" strzykawką do polewy linie.

Z czekolady po ostygnięciu rysujemy strzykawką...

13. 

Poprzecznym ruchem szpikulca wytwarzamy " ząbkowany" wzór.

Poprzecznym ruchem szpikulca wytwarzamy ...

14. Serwowanie

Po odleżeniu co najmniej 12 godzin w lodówce ciasto się łatwiej kroi .. ale kto by tak długo czekał ;)

Po odleżeniu co najmniej 12 godzin w lodówce...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się