Francuskie ciasto Mille-feuille
Przepis na jeden z najbardziej kremowych deserów, które się składa z warstw ciasta francuskiego i łagodnego waniliowego kremu. Nazwa to tłumaczenie z francuskiego Mille-feuille (czytaj milefej), co oznacza tysiąc płatków.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,laska wanilii,Ciasta kremowe,Kuchnia francuska
Ciasta kremowe
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
ciasto francuskie | 250 | gramów | |
cukier kryształ | 250 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | 100 | gramów | |
czekolada do gotowania | 20 | gramów | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
mleko tłuste 3,5% | 750 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | ½ | decylitra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 250 gramów
Ciasto francuskie wałkujemy na cienko, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze przekłuwamy widelcem, żeby zbyt nie nabrzmiało podczas pieczenia.
2.
W rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 170°C.
3.
Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przekrawamy na trzy równe części. Tradycyjnie robi się trój warstwowe ciasto i dwie warstwy kremu. Czasami ciasto tak napęcznieje, że daje nam to możliwość rozdzielić je na 6 warstw, zamiast trzech.
4. Przygotowanie kremu
żółtko jajka 4 sztuki • białko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 250 gramów
W misce mieszamy jajka z cukrem. Jedno białko odkładamy na bok na polewę.
5.
mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów • laska wanilii 1 sztuka • skórka z cytryny 1 łyżeczka
W garnku podgrzewamy mleko z ziarenkami z wanilii i skórką z cytryny.
6.
Jak mleko będzie ciepłe a na wierzchu zacznie się tworzyć para, stopniowo wmieszamy trzepaczką przygotowane jajka z cukrem.
7.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
Powoli wmieszamy mąkę dawkowaną sitkiem. Kontynuujemy mieszanie aż do uzyskania gęstego kremu.
8. Przygotowanie polewy
białko jajka 1 sztuka • cukier puder 100 gramów • sok z cytryny 1 łyżka
Polewę przygotowujemy ubijając cukier z białkiem z jajka i sokiem z cytryny.
9. Formowanie
Na spód dajemy warstwę ciasta a na nie nacieramy schłodzony krem. Kontynuujemy kładąc na przemian warstwę ciasta i kremu.
10.
Wierzch wykańczamy warstwą ciasta, które starannie wyrównujemy, tak aby polewa nie wyciekała. Polewamy cytrynową polewą po całej powierzchni.
11. Czekoladowy wzór
czekolada do gotowania 20 gramów • mleko tłuste 3,5% ½ decylitra • cukier kryształ 1 łyżeczka
Z niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, mleka i cukru przygotujemy gęstą, ale po schłodzeniu wciąż płynną polewę.
12.
Z czekolady po ostygnięciu " rysujemy" strzykawką do polewy linie.
13.
Poprzecznym ruchem szpikulca wytwarzamy " ząbkowany" wzór.
14. Serwowanie
Po odleżeniu co najmniej 12 godzin w lodówce ciasto się łatwiej kroi .. ale kto by tak długo czekał ;)
Smacznego!