Flaczki

Doskonałe domowe flaczki.
przepis,fotoprzepis,flaki wołowe,flaki wołowe,Zupy mięsne,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 6 33 | ząbków kcal | |
flaki wołowe | 1400 1190 | gramów kcal | |
majeranek | 0 ?? | kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 4 63 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 157 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
pietruszka | 100 63 | gramów kcal | |
seler | 50 25 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 3.5 0 | litra kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Kuchenne przygotowanie składników, surowych flaczków
flaki wołowe 700 gramów • woda 2 litry • sól 1 łyżeczka
Flaczki opłukujemy pod bieżącą wodą i cały duży kawałek flaczków przemywamy w rękach. Wkładamy je do garnka z zimną wodą, pół godziny gotujemy. Po pół godzinie wodę zlewamy i flaczki ponownie zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy około 60 minut. Flaczki wyciągamy i po wystudzeniu kroimy na paseczki.
2. Przygotowanie zupy z flaczków
flaki wołowe 700 gramów • woda 1.5 litra • sól • marchew 150 gramów • pietruszka 100 gramów • seler 50 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Jeżeli surowe flaczki gotujemy sobie w domu to na zupę możemy użyć wywar z drugiego gotowania flaczków, wywar nie solimy. Jeżeli kupiliśmy sobie już podgotowane flaczki jako gotowy produkt to zalewamy je wodą i solimy. Dodajemy oczyszczone, na małe kawałki pokrojone, albo na grubo starte, warzywa i przyprawy. Flaczki i warzywa gotujemy razem 30 minut.

3. Przygotowanie zaprażki
olej słonecznikowy 2 łyżki • cebula 80 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki • mielona czerwona papryka 4 łyżeczki • woda 500 mililitrów
W garnku na oleju, albo smalcu, szklimy pokrojoną cebulę,dodajemy mąkę, smażymy, dosypujemy paprykę, mieszamy i zalewamy od razu wodą ( wywarem z flaczków), żeby nam papryka nie zgorzkniała.

4.
Gotujemy zaprażkę, mieszamy, aż do rozgotowania mąki. Zaprażkę przecedzamy przez sitko do zupy.

5.
czosnek 6 ząbków • majeranek • sól
Dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek - według smaku i doprowadzamy do wrzenia. Dosalamy.

Smacznego!