Filety z kurczaka w ziemniaczanym cieście
Delikatne i soczyste filety z kurczaka panierowane w puszystym ziemniaczanym cieście. Podajemy z ulubionymi pieczonymi albo surowymi warzywami.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ziemniaki,Kurczak
Kurczak
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 220 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
przyprawa warzywna | 3 | łyżeczki | |
sól | - | ||
ziemniaki | 230 | gramów |
Przepis
1.
piersi z kurczaka 500 gramów • sól • czarny pieprz mielony
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na kotlety i delikatnie wyklepujemy. Kotlety solimy i pieprzymy.
3.
jajka kurze 1 sztuka • przyprawa warzywna 3 łyżeczki • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów
Do miski dajemy starte ziemniaki, jajka, sól warzywną ( wegeta), proszek do pieczenia, mąkę i mleko i mieszamy do utworzenia gładkiego ciasta.
5.
Smażymy z obydwóch stron na złoty kolor.
6.
Kotlety odkładamy do miski obłożonej serwetkami, na które będzie ściekał nadmiar oleju.
7.
Podajemy z warzywami i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!