Filety rybne na cebuli
Dietetycznie przygotowana ryba na stół wigilijny jak też do zwyczajnej konsumpcji podczas całego roku.
przepis,fotoprzepis,filety rybne,cebula,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Przepis
1.
filety rybne 800 gramów • sól • mielona czerwona papryka • cebula 500 gramów
Filety rybne zostawiamy do prawie całkowitego rozmrożenia. Następnie je z każdej strony solimy i posypujemy papryką. Cebulę obieramy, w miarę możliwości kroimy na cienkie kółeczka, resztę kroimy na kawałki. Część cebuli pokrojonej na kawałki wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego.
2.
Potem układamy na stojąco kostki fileta. Między dwie kostki wkładamy 2 kółeczka cebuli.
3.
masło 60 gramów
Pozostałe kółeczka rozbieramy i układamy je na wierzchu na filetach. Na górę układamy płaty masła. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C.
4.
Naczynie odkrywamy i filety zapiekamy 10 minut w temperaturze 250°C. Czas pieczenia jest dłuższy żeby cebula uległa dobremu upieczeniu. Sama ryba będzie upieczona sporo szybciej.
5.
Podajemy z ziemniaczanym puree, gotowanymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.
Smacznego!