Faszerowane pieczarki w szlafroku
Jeden z wielu przepisów na danie ze smacznych pieczarek. Podajemy z ziemniakami cebulowymi lub ze sałatką warzywną.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt | 700 | gramów | |
pieczarki | 18 | sztuk | |
ser Feta | 200 | gramów | |
suche salami | 50 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie pieczarek
pieczarki 18 sztuk
Większe pieczarki obieramy i usuwamy nóżki, które kroimy na drobno.
2. Przygotowanie farszu oraz faszerowanie
suche salami 50 gramów • ser Feta 200 gramów
Kiełbasę trzemy, dodajemy ser Feta oraz pokrojone nóżki z pieczarek. Nie solimy, gdyż ser jest wystarczająco słony. Farszem napełniamy kapelusze z pieczarek.
3. Ciasto ziemniaczane
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt 700 gramów
Przygotowujemy sobie ciasto ze świeżych ziemniaków lub ciasto ziemniaczane z suszonego półproduktu, według instrukcji na opakowaniu.
4. Panierowanie pieczarek
Ciasto dzielimy na 18 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy, panierujemy pieczarkę tak, aby otwór z farszem był ułożony na górze.
5. Pieczenie
Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Układamy panierowane pieczarki i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut na najwyższej temperaturze.
6. Serwowanie
Upieczone pieczarki w szlafroku są smaczne także jako samodzielne danie, ewentualnie możemy je podawać z ziemniakami lub świeżą sałatką warzywną.
Smacznego!