Faszerowana wegańska dynia
Smaczna faszerowana dynia bez mięsa. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami.
przepis,fotoprzepis,dynia zwyczajna,Dania wegetariańskie,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Dynia ›
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
dynia zwyczajna | 2 | kilogramów | |
mąka z ciecierzycy | 3 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | - | ||
papryka czerwona | 250 | gramów | |
pieczarki | 250 | gramów | |
por | 100 | gramów | |
ser biały tofu | 180 | gramów | |
sól himalajska różowa | 1.5 | łyżeczki |
Przepis
2.
por 100 gramów • papryka czerwona 250 gramów
Obieramy por, kroimy na kółeczka. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na kostki.
3.
cebula 100 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
4.
Do cebuli dodajemy por, ...
5.
... pieczarki, ...
6.
sól himalajska różowa 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
... paprykę, sól i pieprz. Mieszamy i 15 minut dusimy.
7.
ser biały tofu 180 gramów • mąka z ciecierzycy 3 łyżki
Do ostudzonych warzyw dodajemy rozkruszone tofu i zagęszczamy mąką (możemy użyć również zwykłą mąkę).
8.
dynia zwyczajna 2 kilogramów
Dynię myjemy i wzdłuż przekrawamy na połowę. Łyżką usuwamy środek. Dynię nie obieramy.
9.
Na blachę wlewamy troszkę oleju, kładziemy na nim dynię i faszerujemy przygotowanym farszem.
10.
Dynie przykrywamy folią aluminiową i w 180°C 30 minut pieczemy. Gdy widzimy że dynia jest miękka odkrywamy ją i w 200°C około 30 minut dopiekamy. Kroimy aż po ostudzeniu do temperatury konsumpcyjnej.
Smacznego!