Faszerowana kaczka
Doskonała pieczona kaczka ze smacznym soczystym farszem z kaczych wątróbek.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,wątróbka z kaczki,Kaczka,
Kaczka
Kategorie
Kaczka ›
Składniki
Składniki
Duszona miodowa kapusta przepis | - | ||
biała podłużna bułka | 300 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kaczka | 2 | kilogramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 60 | mililitrów | |
nać pietruszki | 30 | gramów | |
sól | - | ||
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 150 | mililitrów | |
wątróbka z kaczki | 500 | gramów |
Przepis
1.
Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w lodówce. Rozmrożoną lub świeżą kaczkę dokładnie myjemy, solimy z wewnątrz oraz zewnątrz a potem odkładamy ją na noc do lodówki. Kaczkę zaczynamy piec na drugi dzień po nasoleniu, maksymalnie na 3 godziny przed podaniem. Świeżo upieczona kaczka jest najsmaczniejsza.
2. Farsz
biała podłużna bułka 300 gramów • wątróbka z kaczki 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 60 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • nać pietruszki 30 gramów
Białe podłużne bułki kroimy. Kacze wątróbki myjemy, według potrzeby usuwamy błony, delikatnie kroimy i dodajemy do bułek. Dolewamy mleko, dodajemy jajka, sól i nasiekaną natkę pietruszki. Ręką dobrze mieszamy.
4.
woda 150 mililitrów
Farsz w kaczce zamykamy kuchenną igłą. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą, przykrywamy i godzinę pieczemy w temperaturze 180°C. Potem kaczkę obracamy i kolejną godzinę pieczemy w zamkniętym naczyniu. Kaczka miałaby być podczas pieczenia prawie cała zanurzona w sosie.
5.
Kaczkę odkrywamy, częściowo zlewamy wypiek, zwiększamy temperaturę na 200°C i z każdej strony pieczemy na czerwono.
6.
Upieczoną kaczkę wyciągamy z naczynia i nożycami do kurczaka rozcinamy. Farsz wybieramy...
7.
... i kroimy.
8.
Duszona miodowa kapusta przepis
Kaczkę porcjujemy i możemy podawać. Bardzo smaczna jest z duszoną miodową kapustą.
Smacznego!