Fasolowe buchty
Przepis na przygotowanie popularnych na świecie japońskich drożdżowych bucht "Anpan" z nadzieniem z rozgotowanych i rozmiksowanych czerwonych fasoli z cukrem.
przepis,fotoprzepis,Anko - słodka pasta z fasoli adzuki,Ciasta,Kuchnia japońska,Wegetariańskie przepisy
Ciasta
Kuchnia japońska
Składniki
Składniki
Anko - słodka pasta z fasoli adzuki | 250 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
czarny sezam | 2 | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 40 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 2 | łyżki | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów • cukier puder 15 gramów • świeże drożdże 42 gramów
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 85 gramów • cukier puder 35 gramów • masło 40 gramów • sól 1 szczypta
Do głębokiej miski przygotowujemy sobie mąki, cukier i miękkie masło ze szczyptą soli.
3.
Dodajemy wytworzony rozczyn.
4.
Wyrabiamy ciasto.
5.
Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
6.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i rozdzielamy na posypanej mąką stolnicy na przynajmniej 12 części. Kto lubi mniejsze buchty, rozdzieli je na więcej części.
7.
Z pojedynczych części ciasta formujemy kulki jednym naciągnięciem i dociśnięciem ciasta do dolnej części. Delikatnie przy tym stężeją dzięki uwolnieniu powietrza z ciasta. Przykrywamy je folią aby nie wyschły i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
8.
Anko - słodka pasta z fasoli adzuki 250 gramów
Pojedyncze buchty spłaszczamy, delikatnie naciągamy, nadziewamy posłodzoną fasolową pastą, zamykamy i dobrze dociskamy łączenia, aby się podczas pieczenia nie otworzyły.
9.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia.
12.
Pieczemy 17 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!