Dziecięce marchewkowe ciasteczka
Domowe ciasteczka pełne zdrowych składników. Pieczemy z małymi pomocnikami :)
przepis,fotoprzepis,mąka pełnoziarnista średnio mielona,mąka pełnoziarnista średnio mielona,cukier trzcinowy,miód,marchew,Ciasteczka,Przepisy na potrawy dla dzieci,Bezlaktozowe
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 80 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
marchew | 120 | gramów | |
miód | 70 | gramów | |
mąka pełnoziarnista średnio mielona | 320 | gramów | |
mąka pełnoziarnista średnio mielona | - | ||
oliwa | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
mąka pełnoziarnista średnio mielona 320 gramów • cukier trzcinowy 80 gramów • miód 70 gramów • oliwa 50 mililitrów
Do miski odważamy mąkę, dodajemy cukier, miód i olej.
2.
marchew 120 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Marchewkę obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Dodajemy ją do mąki razem z jajkiem.
3.
Wyrabiamy zwarte ciasto i odstawiamy je do lodówki na 2 godziny.
4.
mąka pełnoziarnista średnio mielona
Odleżane ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm.
5.
Wykrawamy dziecięce motywy.
6.
Autka, pociągi ... albo i gwiazdeczki, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C 15 minut.
7.
Po upieczeniu ciasteczka są twarde. Zamykamy je w pojemniku w którym zmiękną. Dla szybkiego zmięknięcia możemy do pojemnika włożyć kawałek jabłka od którego wsiąkną wilgotność.
Smacznego!