Dyniowe muffiny
Tak, i z dyni może być ciastko... i to jakie dobre.
przepis,fotoprzepis,dynia,rodzynki,mąka chlebowa pszenna T750,Muffiny
Muffiny
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 90 | gramów | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
dynia | 600 | gramów | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 370 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
rodzynki | 70 | gramów |
Przepis
1. Dyniowe ciasto
dynia 600 gramów • rodzynki 70 gramów • cukier kryształ 90 gramów • cukier waniliowy 8 gramów
Do większej miski zetrzemy na grubo na tarce miąższ z dyni. Dodajemy rodzynki, jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszamy.
2. Dodajemy mąkę
mąka chlebowa pszenna T750 370 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Do miski dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
3.
Wszystko razem dokładnie wymieszamy.
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Dyniowym ciastem wypełniamy papierowe foremki włożone do otworów blachy na muffiny, albo do natłuszczonych, mąką posypanych otworków. Pieczemy 20 minut w 180 °C.
Smacznego!