Dyniowe gofry
Delikatne dyniowe gofry o zapachu cynamonu i kardamonu.
przepis,fotoprzepis,dynia,Słodkie śniadania,
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 20 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
dynia | 400 | gramów | |
jajka kurze | 3 | ||
mielony kardamon | ½ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | ||
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
soda oczyszczona | ½ |
Przepis
2.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • jajka kurze 3 KS • olej słonecznikowy 4 łyżki
Miękką dynię wkładamy do miksera, dodajemy zimne mleko i miksujemy. Potem dodajemy jajka, olej ...
3.
cukier trzcinowy 20 gramów • cynamon mielony ½ łyżeczki • mielony kardamon ½ łyżeczki
... cukier i przyprawy. Ponownie miksujemy.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 350 G • soda oczyszczona ½ čl
Ciekłą masę przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i mieszamy gładkie, delikatne gęste ciasto.
5.
Rozgrzewamy gofrownicę i ciasto (około 80 g na jeden gofr), wlewamy i rozcieramy do formy.
6.
Gofrownicę zamykamy i 5 minut gofry pieczemy. Podajemy lekko pocukrowane.
Smacznego!