Dyniowe ciasto z kratką
Chrupiący smakołyk z maślanego ciasta, pełen smacznego dyniowego nadzienia i dyniowych pestek.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,pestki dyni łuskane,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 75 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
dynia hokkaido | 1200 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 120 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
pestki dyni łuskane | 50 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
skrobia kukurydziana | 30 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów |
Przepis
2.
Dynię kroimy na ósemki i pieczemy w piekarniku do miękkości.
3.
Łyżeczką ze skórki ściągamy miąższ.
4.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 75 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • skrobia kukurydziana 30 gramów
Miąższ wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier, śmietanę i skrobię kukurydzianą. Blenderem miksujemy na gładko.
6.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier puder 80 gramów • masło 120 gramów • jajka kurze 1 sztuka • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Z mąki, cukru, masła, jajka i odrobiny proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto. Na chwilę odkładamy w chłodne miejsce.
7.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy je na cienkie paski. Na posypanej mąką pomocnej deseczce (20x30 cm) układamy paski na kształt kratki.
8.
Ciasto ponownie mieszamy, wkładamy do blachy (20x30 cm). Na blasze ciasto równomiernie rozwałkowujemy i rozciągamy aż po górny brzeg. Brzegi wyrównujemy ozdabiając je.
9.
Na ciasto nalewamy dyniowe nadzienie...
10.
... i przekładamy paski.
11.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°.
12.
Potem folię usuwamy i 10-15 minut dopiekamy. Ciasto dobrze wystudzamy i kroimy.
Smacznego!