Dynia z ziemniakami i śmietaną na gęsto
Smaczny dodatek na gęsto, który da się jeść bez żadnych innych dodatków. Kto będzie miał mało może sobie dodać jajko sadzone, kotlecika lub zagryźć chlebem :)
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,dynia zwyczajna,koper,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Sosy
Sosy
Składniki
Składniki
dynia zwyczajna | 750 | gramów | |
koper | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 500 | mililitrów | |
ziemniaki | 750 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 750 gramów • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki, dolewamy wodę i dodajemy sól. 10 minut gotujemy.
3.
... i na grubo trzemy razem z nasionkami. (Jeśli dynia jest starsza nasionka wybieramy łyżką).
4.
Dodajemy do ziemniaków razem ze świeżo nasiekanym koperkiem (ewentualnie suszonym) i 10 minut dusimy.
5.
mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
W mleku mieszamy mąkę ...
6.
... i zawiesinę dodajemy do ziemniaków i dyni. Doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!