Dwupiętrowe jabłkowe ciasto
Soczyste jabłkowe ciasto, które od razu polubicie!
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 150 | gramów | |
cynamon mielony | 1.5 | łyżeczki | |
jabłka | 1.5 | kilograma | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 300 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 600 | gramów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 600 gramów • masło 300 gramów • cukier puder 150 gramów • jajka kurze 2 sztuki • proszek do pieczenia 12 gramów
Z mąki, masła, cukru, jajek i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto.
2.
Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 części.
4.
cukier kryształ 100 gramów • cynamon mielony 1.5 łyżeczki
Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon. Nadzienie dzielimy na dwie części.
5.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Na cieście układamy jedną część nadzienia, przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, na które rozkładamy drugą część nadzienia. Na wierzch z trzeciej części ciasta wytwarzamy kratkę.
7.
Pieczemy 180 minut-y w temperaturze 30 °C.
Smacznego!