Dwukolorowy tort
Fantastyczny przepis na tort z kakaowego korpusu i kremu z białej czekolady i twarogu.
przepis,fotoprzepis,biała czekolada,kakao proszek,miękki twaróg,Torty
Torty
Kategorie
Torty ›
Składniki
Składniki
biała czekolada | 250 | gramów | |
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
miękki twaróg | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
olej rzepakowy | 50 | mililitrów | |
powidło według własnego wyboru | 120 | gramów | |
proszek do pieczenia | 7.5 | grama | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żelatyna w listkach | 15 | gramów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • biała czekolada 250 gramów
W garnku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia.
4.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 7.5 grama • olej rzepakowy 50 mililitrów
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i troszkę oleju. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy część przygotowanej piany z białek.
6.
Dno formy do pieczenia wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Do formy równomiernie wlewamy ciasto na korpus i lekko potrząsamy, aby uwolnić pęcherzyki.
7.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C.
9.
żelatyna w listkach 15 gramów
W niewielkiej ilości wody roztapiamy na średnim ogniu plasterki żelatyny.
10.
Następnie ją energicznie dodajemy do przygotowanego kremu.
11.
Wystudzony korpus przekrawamy na dwa mniej więcej jednakowe płaty.
12.
powidło według własnego wyboru 60 gramów
Dolny płat wkładamy z powrotem do formy i smarujemy go kwaśnym powidłem.
13.
Na warstwę z powidła wylewamy równomiernie połowę kremu.
14.
powidło według własnego wyboru 60 gramów
Na krem dobrze kładziemy drugą część korpusu i też smarujemy powidłem.
15.
Na wierzch wylewamy resztę kremu. Formę nie otwieramy, tort wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na noc.
16.
Wierzch ozdabiamy startą białą czekoladą i podajemy.
Smacznego!