Dwukolorowe orzechy
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,cukier puder,mielone orzechy włoskie,masło,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
kakao proszek | 1.5 | łyżki | |
margaryna | 200 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 280 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 280 gramów • cukier puder 100 gramów • mielone orzechy włoskie 100 gramów • margaryna 200 gramów • białko jajka 1 sztuka
Ze wszystkich składników ugniatamy nie klejące się ciasto.
2.
kakao proszek 1.5 łyżki
Ciasto rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
3.
Foremkę na orzeszki zanurzamy w cukrze pudrze, potem wciskamy do niej kawałki ciasta. Po uformowaniu orzeszków, przekładamy je na blachę. Jeżeli mamy dostatecznie dużo foremek, możemy piec ciasto bezpośrednio w nich.
4. Pieczenie
Pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem przez 10 - 12 minut w temperaturze 180°C.
5. Przygotowanie kremu
cukier puder 3 łyżki • cukier waniliowy 1 sztuka • masło 125 gramów
Miękką margarynę lub masło mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W ten sposób przygotowanym kremem łączymy białe połówki orzeszków z ciemnymi.
Smacznego!