Dwukolorowe orzechy

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,cukier puder,mielone orzechy włoskie,masło,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Pichcił
Ilość porcji
40
Masa porcji
23 g
Energia porcji
124 kcal
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier puder | 3 117 | łyżki kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | sztuka kcal | |
kakao proszek | 1.5 46 | łyżki kcal | |
margaryna | 200 1727 | gramów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 280 972 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 280 gramów • cukier puder 100 gramów • mielone orzechy włoskie 100 gramów • margaryna 200 gramów • białko jajka 1 sztuka
Ze wszystkich składników ugniatamy nie klejące się ciasto.

2.
kakao proszek 1.5 łyżki
Ciasto rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao.

3.
Foremkę na orzeszki zanurzamy w cukrze pudrze, potem wciskamy do niej kawałki ciasta. Po uformowaniu orzeszków, przekładamy je na blachę. Jeżeli mamy dostatecznie dużo foremek, możemy piec ciasto bezpośrednio w nich.

4. Pieczenie
Pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem przez 10 - 12 minut w temperaturze 180°C.

5. Przygotowanie kremu
cukier puder 3 łyżki • cukier waniliowy 1 sztuka • masło 125 gramów
Miękką margarynę lub masło mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W ten sposób przygotowanym kremem łączymy białe połówki orzeszków z ciemnymi.

Smacznego!