Duszone warzywa z kokosem i borówkami
Interesujące w smaku, przyrządzone na słodko warzywa idealne jako dodatek do wielu dań. Warto spróbować takie danie zaoferować dzieciom, które nie przepadają za warzywami.
przepis,fotoprzepis,marchew,kalarepa,cukinia,suszone borówki brusznice,Dodatki warzywne,Bezglutenowe
Dodatki warzywne
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
cukinia | 200 | gramów | |
groszek | 100 | gramów | |
kalarepa | 200 | gramów | |
marchew | 350 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
plastry suszonego kokosa (chipsy kokosowe) | 25 | gramów | |
suszone borówki brusznice | 25 | gramów | |
woda | 5 | łyżek |
Przepis
1.
marchew 350 gramów • kalarepa 200 gramów • cukinia 200 gramów • cebula 150 gramów
Warzywa obieramy i czyścimy. Cebulę kroimy na drobno. Kalarepę oraz marchewkę trzemy na cienkie plasterki. Cukinię kroimy na małe kostki.
3.
suszone borówki brusznice 25 gramów • woda 3 łyżki
Dodajemy marchew, kalarepę, borówki oraz wodę. Mieszamy i pod pokrywką dusimy przez 8 minut od czasu do czasu mieszając.
4.
groszek 100 gramów • plastry suszonego kokosa (chipsy kokosowe) 25 gramów • woda 2 łyżki
Dodajemy cukinię, dosypujemy świeży lub mrożony groszek oraz chipsy kokosowe. Mieszamy wszystko, dolewamy wodę i dalej dusimy 8 minut.
Smacznego!