Duszona łopatka jagnięca
Przepis na powolne duszenie mięsa z jagnięcia w piekarniku, aromatyzowane rozmarynem i naszpikowane czosnkiem z balsamiczną redukcją.
przepis,fotoprzepis,łopatka jagnięca,Jagnięcina,Kuchnia słowacka,Wielkanoc,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Jagnięcina
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czerwone wytrawne wino | 100 | mililitrów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
ocet balsamiczny | 3 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 100 | mililitrów | |
łopatka jagnięca | 1 | kilogram |
Przepis
1.
łopatka jagnięca 1 kilogram • czosnek 4 ząbki
Jagnięcą łopatkę myjemy i ostrym nożem robimy małe nacięcia, do których wkładamy połówki czosnkowych ząbków.
2.
cebula 1 sztuka • woda 100 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Mięso z jedną obraną cebulą wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, solimy i dodajemy dwie gałązki rozmarynu.
3.
Pieczemy przykryte 60 minut w temperaturze 180 °C.
4.
ocet balsamiczny 3 łyżki • czerwone wytrawne wino 100 mililitrów
Dodajemy ocet balsamiczny, czerwone wino i dalej dusimy, od czasu do czasu otwieramy brytfannę i polewamy mięso sosem własnym.
5.
Pieczemy przykryte 180 minut w temperaturze 130 °C.
6.
Sos przelewamy do mniejszego garnka i zmniejszamy jego ilość gotowaniem przez około 10-15 minut.
7.
Upieczone mięso podajemy z ziemniaczanym albo selerowym puree polane redukcją z sosu własnego.
Smacznego!