Duszona czerwona kapusta
przepis,fotoprzepis,czerwona kapusta,Dodatki warzywne,,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Dodatki warzywne
Kategorie
Dodatki warzywne › Wegetariańskie przepisy › Wegańskie przepisy › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Bezlaktozowe › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›
Składniki
Składniki
cebula | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | - | ||
czerwona kapusta | 1 | sztuka | |
kminek | - | ||
ocet | - | ||
oliwa | - | ||
sól | - | ||
woda | 0.2 | litra |
Przepis
1. Przygotowanie i gotowanie kapusty
czerwona kapusta 1 sztuka • cebula 2 sztuki • cukier kryształ • kminek • oliwa • ocet • sól • woda 0.2 litra
Posiekaną kapustę solimy i odstawiamy, by zmiękła. W tym czasie 2-3 cebule siekamy na drobno i szklimy na oleju. Dodajemy posiekaną kapustę, chwilę smażymy, podlewamy wodą i dusimy przez 1-2 godziny. Mieszamy od czasu do czasu, doprawiamy octem, cukrem, kminkiem i solą. Po doprawieniu dusimy przez parę minut, dokładnie mieszamy.
2.
Tak przygotowana kapusta nadaje się jako dodatek do pieczonej kaczki, pieczonej karkówki, knedli, lub jakiegokolwiek dania.
Smacznego!