Drożdżówki z twarogiem
Deser z ciasta drożdżowego z twarogowym nadzieniem i kompotem z jabłek.
przepis,fotoprzepis,jabłka,cynamon mielony,twaróg mielony,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
cukier puder | 120 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 600 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
przyprawa goździki całe | 3 | sztuki | |
rum | 2 | łyżki | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
świeże drożdże | 30 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 150 gramów • cukier puder 120 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta • skórka z cytryny ½ łyżeczki • rum 2 łyżki
W ciepłym mleku, z części wymienionej ilości, wyrabiamy z drożdży i cukru zakwas. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione wystudzone masło, cukier, żółtka, jajko, szczyptę soli, startą skórkę z cytryny, rum i zakwas. Dobrze wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Jabłkowy kompot
jabłka 600 gramów • woda 100 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • przyprawa goździki całe 3 sztuki
Jabłka obieramy, usuwamy nasionka i kroimy na ósemki. Wkładamy je do garnka, dodajemy wodę, cukier, cynamon i goździki. Gotujemy 15 minut często mieszając. Sok z kompotu zlewamy a jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Na drożdżówki możemy użyć również jabłkowy kompot w puszce.
4. Twarogowe nadzienie
twaróg mielony 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cukier waniliowy 20 gramów
Twaróg mieszamy z jajkiem i cukrem waniliowym.
5. Drożdżówki
Z drożdżowego ciasta wyrabiamy 16 sztuk kuleczek i układamy je w dostatecznych odstępach od siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 10 minut.
6.
Za pomocą miski zgniatamy kuleczki na okrągłe placki.
7.
Na środek drożdżówek dajemy twarogowe nadzienie i łyżką je rozprowadzamy, ale nie aż po brzegi.
8.
białko jajka 2 sztuki
Na nadzienie układamy jabłka z kompotu a brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem. Białka zostały nam z jajek, z których żółtka użyliśmy do ciasta.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 200°C przez 15 - 20 minut.
Smacznego!