Drożdżowe sakiewki z serem feta i porem

Wspaniałe słone przekąski.
przepis,fotoprzepis,por,ser Feta,Słone przekąski
Słone przekąski
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
90 g
Energia porcji
257 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
por | 100 46 | gramów kcal | |
ser Feta | 200 526 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
twardy ser | 100 380 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej.

3.
Do mąki dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

4.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


6.
ser Feta 200 gramów • twardy ser 100 gramów
Do pora dodajemy ser feta i starty twardy ser. Wszystko razem mieszamy.

7.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, rozdzielamy na mniejsze prostokąty. Każdy prostokąt napełniamy farszem i zamykamy.


9.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!