Drożdżowe rabarbarowe ciasto z dżemem
Smaczne ciasto, na dole chrupiący, na górze delikatny i kwaskowaty.
przepis,fotoprzepis,rabarbar,Ciasta,
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 30 | gramów | |
cukier puder | - | ||
dżem owocowy | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 70 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | - | ||
rabarbar | 200 | gramów | |
świeże drożdże | 15 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 15 gramów
W ciepłym mleku z drożdżami i odrobiną cukru wyrabiamy rozczyn.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier kryształ 30 gramów
Do miski wsypujemy mąkę i cukier.
3.
olej słonecznikowy 70 mililitrów
Dolewamy olej i rozczyn. Ciasto mieszamy i jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze troszkę (50ml) mleka.
4.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.
Na blachę do pieczenia (42x38) przygotowujemy papier do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i rękami posmarowanymi olejem ciasto rozciągamy, ewentualnie rozwałkowujemy małym wałeczkiem na blasze.
8.
Po wierzchu rozkładamy rabarbar.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem i po ostudzeniu podajemy.
Smacznego!