Drobiowy rosół z brukselką i domowym makaronem
Doskonały drobiowy rosół z mięsem, warzywami i własnoręcznie przygotowanym makaronem.
przepis,fotoprzepis,grzbiet z kurczaka,brukselka mrożona,Zupy mięsne,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
brukselka mrożona | 15 | sztuk | |
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz cały | 5 | sztuk | |
czosnek | 1 | ząbek | |
grzbiet z kurczaka | 400 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek | 1 | szczypta | |
kostka drobiowa | 1 | sztuka | |
marchew | 3 | sztuki | |
mąka tortowa pszenna T450 | 150 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
pietruszka | 1 | sztuka | |
przyprawa warzywna | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
sól | 3 | gramy | |
ziele angielskie | 1 | sztuka | |
zielona mrożona fasolka szparagowa | 80 | gramów | |
ziemniaki | 1 | sztuka |
Przepis
1.
grzbiet z kurczaka 400 gramów • sól
Umyte grzbiety z kurczaka zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć z zupy usuwamy pianę. Dodajemy sól i zostawiamy by powoli się gotowało.
2.
cebula 1 sztuka • czosnek 1 ząbek • ziemniaki 1 sztuka • marchew 3 sztuki • pietruszka 1 sztuka • kminek 1 szczypta • ziele angielskie 1 sztuka • czarny pieprz cały 5 sztuk • przyprawa warzywna 2 łyżki • kostka drobiowa 1 sztuka
Do zupy dodajemy obraną cebulę, czosnek, ziemniaka, oczyszczone korzeniowe warzywa i drobiowy bulion. Zupę doprawiamy kminkiem, pieprzem i wegetą.
3.
brukselka mrożona 15 sztuk • zielona mrożona fasolka szparagowa 80 gramów • nać pietruszki
Około 15 minut przed końcem gotowania (gdy mięso i warzywa są prawie miękkie) do zupy dodajemy brukselkę i mrożone fasolowe strączki (jeśli użyjemy świeżej brukselki, wtedy gotujemy troszkę dłużej). Zupę dogotowujemy i doprawiamy pokrojoną natką pietruszki.
4.
Po ugotowaniu wyciągamy warzywa i ziemniaka, kroimy i wkładamy z powrotem do zupy. Wyciągamy również drobiowe grzbiety, obieramy z nich mięso, które wkładamy z powrotem do zupy.
5. Domowy makaron
jajka kurze 1 sztuka • sól 3 gramy • mąka tortowa pszenna T450 150 gramów
Z mąki, jajka i soli wyrabiamy zwarte ciasto. Mąki miałoby być dokładnie tyle, ile sobie weźmie jajko.
6.
Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na tak cienko jak tylko się da.
7.
Ciasto kroimy na jednakowej grubości pasy, które posypujemy mąką i układamy na siebie.
8.
Kroimy na grubszy makaron.
9.
Makaron na chwilę zostawiamy by przesechł.
10.
Gotujemy go w słonej wodzie z kroplą oleju około 2 - 3 minuty, aż wypłynie na wierzch. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i po odcieczeniu wkładamy do rosołu.
Smacznego!