Drobiowe serca na śmietanie
Przepis na proste ale smaczne drobiowe serduszka z marchewką i pieczarkami w śmietanowym sosie.
przepis,fotoprzepis,serca z kurczaka,pieczarki,śmietana (10-12% tłuszczu),Sosy
Sosy
Kategorie
Sosy ›
Składniki
Składniki
cebula | 70 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
kminek mielony | ¼ | łyżeczki | |
marchew | 150 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
olej rzepakowy | ½ | decylitra | |
pieczarki | 500 | gramów | |
serca z kurczaka | 500 | gramów | |
sól | 1 | ||
woda | 300 | mililitrów | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
marchew 150 gramów • cebula 70 gramów • olej rzepakowy ½ decylitra • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • kminek mielony ¼ łyżeczki
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy. Szklimy razem na rozgrzanym oleju z przyprawami około 10 minut.
2.
serca z kurczaka 500 gramów
Serca z kurczaka przekrawamy i dajemy do garnka. Mieszamy i szklimy żeby trochę naciągnęły.
3.
pieczarki 500 gramów
Dodajemy pieczarki przekrojone na ćwiartki i dusimy razem pod pokrywką 40 minut.
4.
śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • sól 1 Čl • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • woda 300 mililitrów
W międzyczasie przygotowujemy sobie mieszankę na zagęszczenie. Trzepaczką mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy paprykę i sól. Rozrzedzamy wodą.
5.
Gdy serca będą już ugotowane na miękko, dodajemy mieszankę do zagęszczenia i doprowadzamy do wrzenia aby sos zgęstniał. Według potrzeby rozrzedzamy wodą albo mlekiem, ewentualnie doprawiamy.
Smacznego!