Doskonała babka
Przepis na prostą doskonałą babkę.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,cukier kryształ,kakao proszek,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 150 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
jajka kurze 5 sztuk • cukier kryształ 150 gramów • woda 200 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów
W misce mieszamy żółtka z cukrem, dodajemy wodę i olej. W drugiej misce z białek ubijamy pianę. Do jajek stopniowo, na przemian, lekko dodajemy pianę i mąki z proszkiem do pieczenia.
2.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Dwie trzecie ciasta wlewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
4.
Kakaowe ciasto wlewamy do pierwszego ciasta i wrzucamy do niego kawałki połamanej czekolady.
5.
Babkę pieczemy 50 minut w 160°C.
Smacznego!