Dorsz z sosem holenderskim
Lekkie orzeźwiające danie podawane ze świeżym szpinakiem na czosnku.
przepis,fotoprzepis,świeże liście szpinaku,żółtko jajka,sok z cytryny,dorsz,Ryby,,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Ryby
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 2 | ||
dorsz | 500 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
oliwa | 2.5 | łyżki | |
pieprz biały mielony | - | ||
sok z cytryny | ½ | sztuki | |
sól | 0 | ||
świeże liście szpinaku | 1 | kilogram | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie szpinaku
Na patelni, na oliwie lekko smażymy drobno pokrojony czosnek.
2.
świeże liście szpinaku 1 kilogram
Dodajemy umyte liście świeżego szpinaku, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.
3.
Szpinak w wyniku smażenia straci na swojej objętości i zyska przyjemny czosnkowy posmak.
4. Sos holenderski
masło 125 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • sok z cytryny ½ sztuki • sól • pieprz biały mielony
Nad parą rozpuszczamy masło. Dodajemy żółtka i sok z cytryny z połówki cytryny. Odstawiamy i doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.
5. Smażenie dorsza
dorsz 500 gramów • oliwa 1 łyżka • sól • czarny pieprz mielony
Dorsza rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem i przez kilka minut smażymy na patelni z obu stron.
Smacznego!