Dorsz z sosem curry
Proste i szybkie przygotowanie lekkiego obiadu również dla początkujących kucharzy. Jako dodatek wybrałem pieczoną dynię hokkaido, ale tak samo odpowiednie mogłyby być gotowane ziemniaki, albo ziemniaczane puree.
przepis,fotoprzepis,dorsz,przyprawa curry,śmietana (10-12% tłuszczu),Ryby
Ryby
Kategorie
Ryby ›
Składniki
Składniki
bazylia | - | ||
cebula | 60 | gramów | |
dorsz | 300 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżka | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pieprz biały mielony | - | ||
przyprawa curry | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
śmietana (10-12% tłuszczu) | 150 | mililitrów |
Przepis
1. Dorsz w sosie własnym
dorsz 300 gramów • bazylia • pieprz biały mielony • sól
Rozmrożony filet dorsza porcjujemy na ćwiartki i krótki smażymy na rozgrzanym oleju, tylko nie zbyt długo, by dorsz się nie rozpadł. Doprawiamy bazylią, białym pieprzem i solą.
2. Sos curry
oliwa 2 łyżki • cebula 60 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na drobno pokrojoną cebulę i szklimy na złoty kolor. Posypujemy mąką a wytworzone grudki krótko smażymy.
3.
przyprawa curry 1 łyżeczka • śmietana (10-12% tłuszczu) 150 mililitrów
Dodajemy curry, śmietanę i mieszamy. Według potrzeby zagęszczamy śmietaną, albo mlekiem.
Smacznego!