Domowy smalec wieprzowy i skwarki
Klasyczny wieprzowy smalec jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Jego domowe przygotowanie - topienie słoniny na skwarki - jest to bardzo prosty proces, którego produkt odznacza się czystością i wysoką jakością - wieprzowy smalec i skwarki.
przepis,fotoprzepis,słonina wieprzowa na skwarki,Wieprzowina,Ostatki,Bezglutenowe
Wieprzowina
Przepis
1. Smalec
słonina wieprzowa na skwarki 2 kilogramów
Słoninę na wytapianie kroimy w kostkę o rozmiarach około 2x2cm. Wkładamy ją do garnka i na małym ogniu, czasem mieszając, zaczynamy wytapiać.
2.
Podczas wytapiania, stopniowo wybieramy chochelką roztopiony tłuszcz...
3.
..i przez sitko go nalewamy do przygotowanych wcześniej czystych naczyń, najlepiej szklanych lub emaliowanych. Słoninę, która została w sitku, wkładamy z powrotem do garnka.
4.
Pełne naczynia odstawiamy, aby wystygły, potem wkładamy je do lodówki, aby tłuszcz się ściął. Z podanej ilości słoniny otrzymamy około 1300 g smalcu. W ten sposób przygotowany smalec możemy przez kilka miesięcy przechowywać w lodówce.
5. Skwarki
mleko tłuste 3,5% 1 łyżka • sól 1 łyżeczka
Gdy cały smalec się wytopi, w garnku zostaną skwarki. Należy je z dodatkiem łyżki mleka, ciągle mieszając, podsmażyć przez pół minuty na silnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy sól i mieszamy.
6.
Z podanej ilości słoniny otrzymamy około 450 g skwarków. Można je wykorzystać do przygotowania słonego pieczywa, masełka skwarkowego lub po prostu jeść z chlebem.
Smacznego!