Domowy jogurt
Przygotowanie domowego jogurtu, który jest o wiele smaczniejszy i tańszy niż jego bracia ze sklepów.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,biały jogurt,Zdrowe śniadania,Bezglutenowe
Zdrowe śniadania
Przepis
1. Przygotowanie mleka
mleko tłuste 3,5% 1 litr
Świeże mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy go do temperatury 82-85°C.
2.
Podgrzane mleko przelewamy do czystego plastikowego naczynia, które wcześniej dobrze opłukaliśmy wrzącą wodą, dobrze się zamyka i nadaje się do przechowywania żywności. Możemy go wlać również do szklanego naczynia, lub porcelanowego, do którego mamy nadające się, nie metalowe wieczko. Mleko ostudzamy do temperatury 48-50°C.
3. Jogurtowa bakteria
biały jogurt 3 łyżki
Do mleka ostudzonego na żądaną temperaturę dodajemy 3 łyżki stołowe białego jogurtu z żywymi mikroorganizmami. Do wyroby pierwszego jogurty zdobywamy dobrej jakości biały jogurt. Przy wyrobie kolejnych dawek z wyrobionego już jogurtu zawsze odkładamy sobie 3 łyżki stołowe, które użyjemy na przygotowanie kolejnego jogurtu. Po określonym czasie dobrze jest znów użyć nowego jogurtu jak na początku przy pierwszym. Mleko z jogurtem mieszamy, pojemnik zamykamy.
4. Tworzenie jogurtu
Do przenośnej lodówki (chłodzącego plastikowego pudełka, lodówki kempingowej) wkładamy grubszy koc. Do pudełka wkładamy pojemnik z jogurtem. Pudełko zamykamy. Tworzenie jogurtu przebiega około 5 godzin.
5.
Po tym czasie pojemnik z gotowym jogurtem wyciągamy, i wkładamy do kuchennej lodówki. W ten sposób przygotowany jogurt konsumujemy 5 - 7 dni.
6. Podajemy, używamy
Jogurt możemy podawać z owocowym dżemem, który do jogurtu po prostu wkładamy, ewentualnie wymieszamy. Możemy do niego dodać płatki owsiane i świeże owoce. Z czystego jogurtu przygotowujemy też dressingi smakowe, lub używamy go do śmietanowych zup zamiast śmietany.
Smacznego!