Domowe ziemniaczane loksze
Przepis na przygotowanie smacznych ziemniaczanych lokszy. Podajemy jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi, albo napełniamy je słonymi (wątróbka z kaczki) albo słodkimi (makowe,orzechowe...) nadzieniami. Przygotowanie jest łatwe ale
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,,Kuchnia słowacka
Dodatki ziemniaczane
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
Przepis
1.
ziemniaki 1 kilogram
Ziemniaki gotujemy w wodzie prawie na miękko. Nie mogą być twarde ani nie mogą się rozpadać. Dobrze je wystudzamy. Dlatego najlepiej jest ugotować je dzień przed przygotowaniem lokszy.
2.
Zimne ziemniaki obieramy i trzemy na drobno do głębokiej miski.
4.
Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy dalej. Gdy już nam się będzie wydawało że ciasto jest gotowe, delikatne i zwarte, wytwarzamy z niego wałek długości około 45 cm. Wałek rozkrawamy na 2,5 cm kawałki.
5.
Z każdego kawałka stopniowo rozwałkowujemy, na posypanej mąką stolnicy, okrągłą lokszę o średnicy 22 cm.
6.
Smażymy na gorącej metalowej płycie a ponieważ jej w domu nie mamy tak najlepsza jest gorąca ceramiczna patelnia. Smażymy oczywiście na sucho. Lokszę lekko otrzepujemy i kładziemy na patelnię. Krótko smażymy ...
7.
... i obracamy. Smażymy z drugiej strony. Podczas pieczenia, jeśli dobrze wyrobiliśmy ciasto, loksza będzie się nadmuchiwać, dlatego ją lekko dociskamy łyżką do dna patelni. Lokszę wyciągamy, z patelni papierowym ręczniczkiem wycieramy przypieczone resztki mąki i kontynuujemy pieczenie następnych lokszy.
8.
smalec z kaczki • masło • smalec
Upieczoną lokszę smarujemy z jednej strony, najlepiej roztopionym smalcem z kaczki, ale możemy też i roztopionym masłem wymieszanym z odrobiną wieprzowego smalcu.
9.
Pieczona kaczka - najprostszy sposób na jej przygotowanie przepis • Kaczka pieczona na miodzie z sosem winogronowym przepis • Kaczka pieczona na pomarańczach przepis
Loksze kładziemy na sobie. Przy kładzenia jedna na drugiej każda strona się natłuści od drugiej. Przechowujemy w cieple. Jeśli sobie loksze przygotowujemy wcześniej przechowujemy je zapakowane w folię w lodówce. Przed podawaniem je rozpakowujemy z folii i podgrzewamy przykryte w piekarniku, w którym się nam właśnie dopieka kaczka.
Smacznego!