Domowe sushi
Zdrowy i smaczny przysmak z dalekiego wschodu przygotowany w naszej kuchni smakuje tak samo dobrze jak w sushi - barze.
przepis,fotoprzepis,ryż do sushi,wodorosty Nori,chrzan - wasabi,marynowany imbir,Ryby,Kuchnia japońska
Ryby
Kuchnia japońska
Składniki
Składniki
chrzan - wasabi | - | ||
cukier kryształ | ½ | łyżki | |
filet z łososia | 250 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
marynowany imbir | - | ||
masło | 20 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 3 | łyżki | |
ocet ryżowy | 150 | mililitrów | |
ogórek sałatkowy | - | ||
ryż do sushi | 750 | gramów | |
sos sojowy | - | ||
sól | ½ | łyżki | |
woda | 900 | mililitrów | |
wodorosty Nori | 10 | sztuk |
Przepis
1. Gotowanie ryżu
ryż do sushi 750 gramów • woda 900 mililitrów
Ryż przemywamy pod bieżącą wodą, odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę i zostawiamy na 30 minut. Potem go 5 minut powoli podgrzewamy na niskiej temperaturze, potem temperaturę szybko zwiększamy, ryż doprowadzamy do wrzenia, temperaturę zniżamy na minimum i 15 minut ryż dusimy pod pokrywką.
2. Przygotowanie omleta
jajka kurze 3 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki • masło 20 gramów
Gdy nam się gotuje ryż przygotowujemy sobie omlet, który użyjemy do nadziewania niektórych rolek. Jajka, mąkę i sól mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy przygotowaną masę.
3.
Omlet smażymy z obydwóch stron. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy go na cienkie paseczki.
4. Dogotowanie ryżu
ocet ryżowy 150 mililitrów • sól ½ łyżki • cukier kryształ ½ łyżki
Ryż po 15 minutach odstawiamy z ognia i zostawiamy go jeszcze w garnku, przykryty pokrywką, dalszych 8 minut. Do ryżowego octu dodajemy sól i cukier, dobrze mieszamy. Zalewę wlewamy do ryżu i po 8 minutach lekko mieszamy, abyśmy jak najmniej uszkodzili ryżowe ziarenka. Ryż odkładamy do ostudzenia na temperaturę pokojową. Dla szybszego schłodzenia możemy go rozłożyć na blachę, przykrywamy go kuchenną ściereczką, aby nie wysechł. W takiej procedurze łatwiej nam będzie oszacować ilość ryżu w poszczególnych rolkach.
5. Przygotowanie nadzienia do rolek
filet z łososia 250 gramów • ogórek sałatkowy
Ogórek sałatkowy obieramy, kroimy na paseczki, tak samo postępujemy ze świeżym łososiem. Mrożonego łososia rozmrażamy dostatecznie wcześniej (w lodówce rozmraża się około 6 godzin).
6. Nadziewanie rolek
wodorosty Nori 10 sztuk
Płat wodorostu kładziemy na bambusowej podkładce, za pomocą której będziemy tworzyć rolkę. Przygotowany ryż na blasze rozdzielamy na ilość części według ilości wodorostów. Jedną część ryżu równomiernie rozkładamy na płat wodorostu, pomagamy sobie łyżką, którą od czasu do czasu moczymy w wodzie. Łyżką ryż ugniatamy tak, aby były pojedyncze ziarenka złączone. Brzeg wodorostu zostaje wolny. Uważajmy, by się nam ryż nie dostał pod wodorost lub na bambusową podkładkę, aby się nam podczas rolowania nie lepił ryż z wierzchu na rolkę.
7.
Na ryż kładziemy paseczek omleta, ogórka i łososia.
8.
Na ryż kładziemy grubszy pasek łososia, ewentualnie dwa cieńsze paseczki.
9. Tworzenie rolki
Za pomocą bambusowej podkładki tworzymy rolkę. Drewienko zawsze przy zawijaniu delikatnie dociskamy do wodorostu z nadzieniem. Zawijamy do końca wodorostu. Wytworzoną rolkę zawijamy całą do bambusowej podkładki i delikatnie ją po całej długości pod naciskiem rąk dociskamy.
10.
Rolki układamy na siebie na przygotowaną deseczkę na której ich będziemy po jednej kroić. Kroimy ostrym nożem na małe roladki.
11. Podajemy
sos sojowy • chrzan - wasabi • marynowany imbir
Podajemy z imbirem i z typowym warzywnym japońskim chrzanem - wasabi, który jest bardzo ostry i dlatego go podczas konsumpcji rozrzedzamy dobrym sojowym sosem.
Smacznego!