Domowe słodkie fornetti

Ciasteczka z francuskiego ciasta wypełnione słodkim nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,powidło według własnego wyboru,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
budyń w proszku różne smaki | 0 ?? | kcal | |
ciasto francuskie | 500 2000 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 0 ?? | kcal | |
powidło według własnego wyboru | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na średnią grubość (nie może być zbyt grube, ani zbyt cienkie żeby się nie targało) na posypanej mąką stolnicy. Foremką wykrawamy kółeczka o średnicy około 10 cm. Rozwałkowane ciasto możemy też pokroić radełkiem, ewentualnie nożykiem na równe kwadraty wielkości 10 x 10 cm.

2. Nadzienie
budyń w proszku różne smaki • mleko półtłuste 1,5% • cukier kryształ • powidło według własnego wyboru
Według smaku wybieramy sobie smak budyniu w proszku (czekoladowy, waniliowy, karmelowy...). Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Gęsty budyń ugotujemy mieszając budyń w proszku tylko w połowie ilości mleka niż zalecana jest na opakowaniu budyniu. Jako kolejne nadzienie użyjemy gęste powidło.

3.
Na wykrojone kółeczka, kwadraty kładziemy odpowiednią ilość budyniowego nadzienia albo powidła. Ciasto przekładamy, dobrze dociskając brzegi, nadzienie w nich zamykamy.

4.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia, układamy nie niego fornetti, smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

5.
Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku na wysokim stopniu około 10 - 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!