Domowe francuskie ciasto cebulowe
Łagodne francuskie ciasto cebulowe.
przepis,fotoprzepis,cebula,wędzony boczek,śmietana do ubijania (30-33%),Słone ciasta,Kuchnia francuska
Słone ciasta
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
cebula | 700 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | - | ||
masło | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 180 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
sól | 0 | ||
wędzony boczek | 150 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów | |
świeże drożdże | 21 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 80 gramów • mleko półtłuste 1,5% 180 mililitrów • świeże drożdże 21 gramów • sól
Pół kostki drożdży zostawiamy w letnim mleku, dolewamy je do mąki z jajkiem i masłem. Ciasto solimy i wyrabiamy. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem by wyrosło.
2.
Ciasto ugniatamy na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej formy. Brzegi ciasta wyciągamy z każdej strony na formę.
3. Masa cebulowo-boczkowa
cebula 700 gramów • wędzony boczek 150 gramów • oliwa 1 łyżka
Cebulę kroimy w cienkie pół krążki. Chwilę szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojony na kawałki boczek. Smażymy razem do momentu zeszklenia się cebuli. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.
4. Pieczenie
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól • kminek
Mieszamy śmietanę z jajkami, solimy i dodajemy szczyptę kminku. Do śmietany dodajemy schłodzoną masę z patelni. Masę równomiernie rozcieramy na cieście, wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 35 minut.
Smacznego!