Domowe francuskie ciasto cebulowe

Łagodne francuskie ciasto cebulowe.
przepis,fotoprzepis,cebula,wędzony boczek,śmietana do ubijania (30-33%),Słone ciasta,Kuchnia francuska,Sezonowe przepisy
Słone ciasta
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
cebula | 700 308 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kminek | 0 ?? | kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 180 87 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 1388 | gramów kcal | |
oliwa | 1 132 | łyżka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
wędzony boczek | 150 837 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 467 | mililitrów kcal | |
świeże drożdże | 21 22 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 80 gramów • mleko półtłuste 1,5% 180 mililitrów • świeże drożdże 21 gramów • sól
Pół kostki drożdży zostawiamy w letnim mleku, dolewamy je do mąki z jajkiem i masłem. Ciasto solimy i wyrabiamy. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem by wyrosło.

2.
Ciasto ugniatamy na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej formy. Brzegi ciasta wyciągamy z każdej strony na formę.
3. Masa cebulowo-boczkowa
cebula 700 gramów • wędzony boczek 150 gramów • oliwa 1 łyżka
Cebulę kroimy w cienkie pół krążki. Chwilę szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojony na kawałki boczek. Smażymy razem do momentu zeszklenia się cebuli. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.

4. Pieczenie
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól • kminek
Mieszamy śmietanę z jajkami, solimy i dodajemy szczyptę kminku. Do śmietany dodajemy schłodzoną masę z patelni. Masę równomiernie rozcieramy na cieście, wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 35 minut.

Smacznego!