Domowe francuskie ciastka
24 sztuk smacznych francuskich ciastek z naszej kuchni.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,czekolada do gotowania,słodka śmietana do gotowania,bita śmietana,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
bita śmietana | - | ||
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 40 | gramów | |
czekolada do gotowania | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1000 | mililitrów | |
skrobia kukurydziana | 100 | gramów | |
słodka śmietana do gotowania | 2 | łyżki | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie i pieczenie ciasta
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko, tak by nam z jednego opakowania starczyło na 2 blachy. Ciasto kładziemy na blachę, przebijamy je widelcem i w rozgrzanym piekarniku pieczemy.
2. Krem do ciastek
mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 40 gramów • żółtko jajka 6 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • skrobia kukurydziana 100 gramów
Do mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy żółtka i w mleku rozmieszaną skrobię kukurydzianą - maizenę. Gotujemy gęsty krem.
3. Dokończenie kremu
białko jajka 6 sztuk
Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy ją do gotowego budyniowego kremu i lekko do piany zamieszamy.
4. Krem na upieczone ciasto
Krem do ciastek równomiernie rozcieramy na jednym z upieczonych ciast francuskich.
5. Czekolada na upieczone ciasto
czekolada do gotowania 200 gramów • słodka śmietana do gotowania 2 łyżki
W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę do której dodajemy słodką śmietanę. Do gładkości mieszamy i równomiernie rozcieramy po drugim upieczonym francuskim cieście.
6.
Gdy czekolada zacznie na cieście trochę twardnieć kroimy je na jednakowe kwadraty.
7.
Pokrojone kwadraty układamy na cieście na którym mamy roztarty krem. Tak przygotowane ciastka odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po stężeniu, najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kroimy po uprzednio oznaczonych liniach, krem i dolne ciasto.
8. Serwujemy
Serwujemy bez bitej śmietany, albo z bitą śmietaną tak,że każdy wierzch ciastka - wierzchnie ciasto z czekoladą podnosimy i nanosimy na krem bitą śmietanę, i z powrotem przykrywamy czekoladowym wierzchem.
Smacznego!