Deser truskawkowy z mascarpone
Deser z łagodnym waniliowym kremem mascarpone, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),truskawki,biszkopty,długie biszkopty,Desery w pucharkach
Desery w pucharkach
Składniki
Składniki
biszkopty | - | ||
cukier kryształ | 200 | gramów | |
długie biszkopty | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
mascarpone | 250 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 750 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
truskawki | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie kremu
jajka kurze 3 sztuki • cukier kryształ 200 gramów
W misce mieszamy jajka z cukrem.
2.
mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów • laska wanilii 1 sztuka
W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię z laski waniliowej.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
Do ciepłego mleka dodajemy jajka z cukrem. Na koniec wsypujemy przez sitko mąkę. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie gęsty budyń.
5. Przygotowanie bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów
W małym naczyniu, mikserem ubijamy śmietanę do ubijania.
6. Wypełnianie pucharów
truskawki 250 gramów • biszkopty • długie biszkopty
Puchary do połowy wypełniamy kremem mascarpone, dodajemy biszkopty, drobno pokrojone truskawki, przykrywamy warstwą bitej śmietany a wierzch pucharu ozdabiamy plasterkami truskawek.
Smacznego!