Delikatny twarogowy tort
Prosty, stosunkowo szybki tort w kształcie serca ze świeżym smakiem delikatnego twarogu. W ciągu dwóch godzin od rozpoczęcia przygotowań będzie stał na uroczystym stole.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,owoce z kompotu,sok z kompotu,Torty,Walentynki
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
bita śmietana | - | ||
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | łyżeczka | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
owoce z kompotu | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sok z kompotu | 150 | mililitrów | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
woda | 4 | łyżki | |
żelatyna spożywcza | 2 | łyżeczki | |
żelatyna spożywcza | 20 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Spód
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 100 gramów • cukier waniliowy 1 łyżeczka
Włączamy piekarnik i podgrzewamy go. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.
2.
białko jajka 4 sztuki • kakao proszek 1 łyżka • woda 4 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Z białek ubijamy gęstą pianę. Do żółtek dodajemy kakao i wodę. Potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ...
3.
... na koniec dodajemy pianę z białek.
5.
Pieczemy na średnim stopniu w piekarniku przez 20 minut. Potem spód zostawiamy 10 minut w formie do wystudzenia, przewracamy go i przekrawamy na połowę.
6. Twarogowe nadzienie
żelatyna spożywcza 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Podczas pieczenia spodu przygotowujemy sobie nadzienie. Żelatynę rozpuszczamy w mleku lekko podgrzewając. Przy podgrzewaniu wkładamy palec i sprawdzamy temperaturę - nie może nas parzyć.
7.
twaróg mielony 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • cukier puder 100 gramów
Twaróg mieszamy z mlekiem i cukrem. Kilka łyżek rozmieszanego twarogu wkładamy do roztopionej żelatyny i mieszamy. Następnie żelatynę z twarogiem wlewamy z powrotem do reszty twarogu i mieszamy. Nadzienie wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Musi delikatnie, ale nie całkowicie stężeć. Od czasu do czasu je mieszamy.
8. Tort łączymy i ozdabiamy
Nadzienie warstwujemy na połowę sercowego spodu, ostrożnie rozsmarowujemy ...
9.
... i przykrywamy drugą połową spodu.
10.
owoce z kompotu 150 gramów • sok z kompotu 150 mililitrów • żelatyna spożywcza 2 łyżeczki
Owoce z kompotu odcedzamy i układamy na torcie. W ciepłym kompotowym soku rozpuszczamy żelatynę i polewamy nią poukładane owoce. Tort wkładamy do lodówki na 30 minut do stężenia, albo jeśli nie ponagla nas czas to na dłużej.
12.
Możemy podawać ... naprawdę mniam :)
Smacznego!