Delikatne śmietanowe naleśniki
Przepis na bardzo smaczne naleśniki, które rozpływają się na języku.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),Naleśniki
Naleśniki
Kategorie
Naleśniki ›
Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 1 | łyżka | |
dżem owocowy | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na naleśniki
jajka kurze 2 sztuki • cukier waniliowy 1 łyżka
Jajka ubijamy z cukrem waniliowym.
2.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów
Trzepaczką mieszamy i dodajemy śmietanę i mleko. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie płynne ciasto. Naleśniki są lepsze gdy ciasto odstawimy przynajmniej na godzinę. Jeśli chcecie naleśniki zrobić na śniadanie, przygotujcie sobie ciasto wieczorem.
3. Smażenie naleśników
Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.
4. Serwowanie naleśników
Najszybciej jest naleśniki posmarować dżemem i zrolować. Małe dzieci tak lubią najbardziej.
Smacznego!