Delikatne śliwkowe buchty
Smaczne małe pieczone buchty pełne słodkiego dżemu.
przepis,fotoprzepis,dżem śliwkowy,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier kryształ | - | ||
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | - | ||
dżem śliwkowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 125 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 650 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1020 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
rum | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Drożdżowe ciasto
mąka luksusowa pszenna T550 1000 gramów • cukier kryształ 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów
Do mąki dodajemy cukier, jajko i mleko.
3. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 20 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 20 gramów
Na koniec dodajemy rozczyn, który robimy z ciepłego mleka, drożdży, cukru i mąki.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów
Ciasto dobrze wyrabiamy, posypujemy trochę mąką i odstawiamy przykryte, aby wyrosło.
5.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm na kształt prostokąta. Tak samo postępujemy z drugą połową.
6. Nadziewanie
Rozwałkowane ciasto kroimy na mniejsze kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy odpowiednią ilość śliwkowego dżemu, a potem zamykamy buchtę.
7.
Wytworzoną buchtę łączeniem obracamy w dół i rękami delikatnie, formujemy ją na stolnicy na kształt kulki.
8.
Blachę smarujemy olejem i układamy na niej buchty (sklejona część musi być na spodzie). Między buchtami pozostawiamy małe szczeliny. Z każdej strony smarujemy je olejem.
9.
Potem jak najciaśniej je do siebie przysuwamy.
10. Pieczenie
W ten sposób przygotowane buchty pieczemy w rozgrzanym do 170 °C piekarniku, przez 25 - 30 minut.
11.
mleko półtłuste 1,5% • cukier kryształ • rum
Po upieczeniu, jeszcze gorące buchty, smarujemy mlekiem, w którym wcześniej rozpuściliśmy cukier. Do mleka możemy dodać również trochę rumu.
12.
cukier waniliowy • cukier puder
Gdy mleko trochę wsiąknie w buchty posypujemy je cukrem waniliowym zmieszanym z cukrem pudrem. Podajemy aż po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego!