Delikatne placki z cukinii i ziemniaków
Ulubione zielone placki z sezonie cukinii.
przepis,fotoprzepis,cukinia,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka tarta | 2 | łyżki | |
cebula | 100 | gramów | |
cukinia | 1 | kilogram | |
czosnek | 5 | ząbków | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
majeranek | 2 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
olej rzepakowy | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1.
cukinia 1 kilogram • sól 1 łyżeczka • cebula 100 gramów • ziemniaki 800 gramów
Cukinię myjemy i na grubo trzemy. Solimy, mieszamy i odstawiamy. Cebulę obieramy i na drobno trzemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Odstawiamy je na bok. Z cukinii zlewamy wodę (około 200 ml).
3.
Ziemniaki również odcedzamy, wodę z nich wylewamy do miski. Ziemniaki dodajemy do cukinii, wodę z miski zlewamy z powierzchni, a skrobię, która osiadła na dnie miski dodajemy z powrotem do ziemniaków.
4.
jajka kurze 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • bułka tarta 2 łyżki • majeranek 2 łyżki
Dodajemy jajka, trochę mąki i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy majeranek.
6.
Usmażone kładziemy na papierowy kuchenny ręczniczek, by odsączyć zbyteczny tłuszcz.
Smacznego!