Delikatne muffiny bananowo-truskawkowe
Puszyste muffiny w koszyczkach pełne smacznych bananów i truskawek.
przepis,fotoprzepis,banan,truskawki,Muffiny,Bezlaktozowe
Muffiny
Składniki
Składniki
banan | 1 | sztuka | |
bułka tarta | 2 | łyżki | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 | łyżki | |
orzechy mielone mix | 100 | gramów | |
skórka z cytryny | 2 | łyżeczki | |
truskawki | 100 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 5 sztuk • cukier puder 100 gramów • cukier waniliowy 15 gramów
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
2.
orzechy mielone mix 100 gramów • skórka z cytryny 2 łyżeczki • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki • bułka tarta 2 łyżki
Dodajemy zmielone orzechy (migdały z orzechami laskowymi), startą skórkę z cytryny, bułkę tartą i mąkę. Mieszamy.
3.
Do ciasta delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek jajek.
4.
banan 1 sztuka • truskawki 100 gramów
Blachę na muffiny z ułożonymi na niej papierowymi foremkami wypełniamy ciastem. Do każdej muffinki dodajemy kawałek banana i truskawki tak aby wierzch tworzyło tylko ciasto. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone muffiny posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy połówkami świeżych truskawek.
Smacznego!