Delikatna zupa z boczniaków

Łatwa, delikatnie zmiksowana, boczniakowo - ziemniaczana zupa.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczniak ostrygowaty,mleko tłuste 3,5%,Zupy grzybowe,Bezglutenowe
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 400 1352 | gramów kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 300 192 | mililitrów kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • woda 2 litry
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i kminku.

2.
boczniak ostrygowaty 400 gramów
Boczniaki myjemy, rozdzielamy i po pięciu minutach dodajemy do ziemniaków. Gotujemy razem 20 minut.

3.
Część gotujących się boczniaków wyciągamy a resztę zawartość garnka miksujemy blenderem.

4.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • sól • masło
Zmiksowaną zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka, według smaku dosalamy, albo dodajemy sól warzywną bez glutaminianu. Na koniec dodajemy kawałek masła.

5.
Serwujemy z pokrojonym boczniakiem, który przed miksowaniem wyciągnęliśmy. Posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!