Czosnkowy chleb
Pachnący i zdrowy czosnkowy chleb z domowej piekarni.
przepis,fotoprzepis,czosnek,mąka chlebowa pszenna T750,czosnek suszony,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia
Chleb
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
czosnek suszony | ¾ | łyżeczki | |
drożdże instant | 2 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
suszona bazalia | ¾ | łyżeczki | |
suszony szczypiorek | 2 | łyżeczki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
twardy ser | 3 | łyżki | |
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
woda 250 mililitrów • oliwa 2 łyżki • cukier kryształ 1 łyżka • sól 1.5 łyżeczki • czosnek 3 ząbki • twardy ser 3 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • suszona bazalia ¾ łyżeczki • suszony szczypiorek 2 łyżeczki • czosnek suszony ¾ łyżeczki • drożdże instant 2 łyżeczki
Płyny (pokojowej temperatury)+suche składniki (przeciśnięty czosnek, starty ser)+drożdże, wszystko w tej kolejności wlewamy i wsypujemy do pojemnika na pieczenie.
2.
Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i włączamy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, zalecany przez producenta)
Czas: około 3 godziny
Wielkość chleba: 680 (700)g
Kolor skórki: średnio ciemny
3.
Po upieczeniu odstawiamy chleb na kilka minut żeby przestygł w pojemniku na pieczenie, potem go wyciągamy - najlepiej na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.
4.
Przed krojeniem wyciągamy łopatkę do mieszania. (Jeśli program skrócimy, możemy wyciągnąć łopatkę do mieszania po ostatnim mieszaniu, ułatwimy sobie tym pracę przy jego wyciąganiu z upieczonego chleba. Trzeba jednak zrobić to szybko, żeby już drożdżowy chleb nie ostygł).
Smacznego!